בניגוד לדיעה הרווחת, רק הפרעוש הבוגר חי על הכלב והחתול.
מעגל החיים כולל ביצה, לרווה ובוגר, מתרחש בבית כל השנה, ובחצר בעיקר מהאביב ועד סוף הסתיו. פרעושים יכולים לחיות חודשיים ללא אוכל. בד"כ פרעושים מגיעים לתוך הבית כאשר בעל החיים מביא אותם על גבו, מבחוץ. בבית פרעושים נמצאים על השטיחים, הספות ובאזורים בהם יש לחות. ניתן לראות צואת פרעושים על גבי העור הנראית כנקודות שחורות וקטנות. לעיתים קרובות בעלי הכלבים מפרשים אותם בטעות כביצי פרעושים.
פרעושים יכולים לעבור בין כלבים לחתולים. הם יכולים לעקוץ גם אנשים, אך מעדיפים בעלי חיים. סימנים קליניים יהיו גירודים ונשיכות באזור הגב התחתון, שורש הזנב והבטן. בעקבות הגירוד העז,נוצרים מוקדים של קרחות אדומות ומודלקות המכונים הוט ספוט ("נקודה חמה") התגובה הינה בעצם לרוק הפרעוש – הכלבים והחתולים מפתחים אלרגיה לרוק הפרעוש בזמן מציצת הדם.
בדרך כלל אין קשר בין כמות הגירודים לבין כמות הפרעושים הנוכחית,מאחר וזוהי תגובה אלרגית,והיא יכולה להתפתח גם לאחר שחלק מהפרעושים כבר ירדו מן החיה.
טיפול בפרעושים:
- אבקות – רוב האבקות מספקות הגנה לזמן קצר ויש לחזור על הטיפול בתדירות גבוהה. החומרים הנ"ל צריכים להגיע לעור כדי להיות יעילים, לכן לבעל חיים עם פרווה ארוכה או צפופה מאוד היעילות פוחתה. בנוסף אינדקס הבטיחות של חומרים אלה נמוך כלומר למרות יעילותם הם יכולים להיות מסוכנים לבעל החיים ולאדם.
- תרסיס – כדוגמת פרונטליין – תכשיר יעיל כנגד פרעושים ובטוח מגיל צעיר מאוד בגורי כלבים וחתולים. החסרון הוא שיש לרסס היטב את כל גופו של בעל החיים ולעיתים שיתוף הפעולה או גודל הכלב לא מאפשר זאת.
- שמפו – לשמפו נגד פרעושים יש אפקט שאריתי נמוך, ולכן יש לשלב שימוש בשמפו עם אופציה נוספת (ספריי, אמפולות או אבקות).
- אמפולות – לאמפולות יש אפקט שאריתי הרב ביותר ולכן הן מספקות את ההגנה הטובה ביותר, בעיקר לבעלי חיים בעלי פרווה ארוכה. ניתן לרחוץ את בעל החיים יומיים לפני השימוש באמפולה. יש לזכור שפרעושים מפתחים עמידות לחומרים השונים עם הזמן ולכן צריך לעקוב אחר היעילות.